Ervaringen van cliënten

Vrouw (55 jaar), beleidsmedewerker in de zorg (juni 2018)
'De actieve terugkeer van mijn ziekte was een flinke domper. In eerste instantie dacht ik genoeg kracht en optimisme in huis te hebben om zelf die tegenvaller te lijf te gaan. Maar al snel nadat ik de behandelingen had ondergaan en er fysiek goed bovenop was, merkte ik dat ik toch niet op krachten was. Met m'n verstand kon ik een hoop beredeneren en ik dacht dat dat voldoende herstel was, maar mijn gevoel gaf andere signalen. Het lukte me niet om vooruit te kijken en het 'normale` leven weer op te pakken zonder te denken en vooral te voelen: 'Is er wel een toekomst voor mij? Misschien komt de ziekte weer terug en dan ga ik dood.' Die angst verlamde me en maakte dat ik me gedeprimeerd voelde. De gesprekssessies met Michaela waren voor mij de plek om die angst te uiten; iets wat ik niet of nauwelijks deed bij m'n geliefde, de kinderen en vrienden omdat ik die niet wilde belasten met die nare gevoelens. Door het diepste te uiten, kon ik woorden geven aan al die gevoelens - hoe klein en onbetekenend ze misschien ook leken. De betrokkenheid, de deskundige uitleg, de verklaringen en de soms kernachtige symbolen die Michaela mee gaf in de gesprekken, droegen er aan bij dat ik weer ruimte en vertrouwen voel om vooruit te kijken en het leven weer te leven.'

Moeder over zoon (15 jaar), HAVO leerling
"Tot tweemaal toe stikte mijn zoontje bijna in iets wat hij probeerde door te slikken. De angst zat er goed in. Hij durfde zijn eten niet meer door te slikken, verzamelde het eten in zijn wang en at langzaam. Dit ging zo niet langer. Eerder had Michaela mijn dochter goed geholpen, ik heb haar benaderd om ook mijn zoon te helpen. Mijn zoon voelde zich gelijk op zijn gemak bij Michaela. Hij vond haar heel lief en voelde dat zijn angst serieus werd genomen. Mijn zoon heeft EMDR gedaan. Hij is heel nuchter en kwam vaak thuis met het idee dat het niks had geholpen. Maar na een aantal behandelingen ging het wel beter met eten! De angst dat er iets zou blijven hangen was weg. Al met al is hij heel blij dat hij de stap heeft genomen om naar een psycholoog te gaan. Nu durft hij weer bij vriendjes te eten en heeft de angst plaats gemaakt voor plezier."

Vrouw (21 jaar), verpleegkundige
"Al een tijdje zat ik niet lekker in mijn vel, ik kreeg last van paniekaanvallen en voelde me ongelukkig. Ik besloot hulp te zoeken bij een psycholoog. Tijdens het eerste gesprek twijfelde of ik Michaela zou vertellen dat ik op vrouwen val. Ik vond het erg moeilijk om het tegen andere mensen te zeggen. Ik besloot het toch aan Michaela te vertellen en heb hier geen seconde spijt van gehad. Door de hulp van Michaela ben ik het langzamerhand ook aan mijn familie gaan vertellen. En na mijn familie kwamen ook mijn vrienden. Ik voel me nu stukken beter. Iedereen uit mijn familie- en vriendenkring weet het en niemand heeft er vervelend over gedaan. Ik ben erg blij dat ik ervoor gekozen heb om het aan Michaela te vertellen, door haar hulp kan ik nu helemaal mezelf zijn en durf ik het gewoon te vertellen aan mensen. Maar het allerbelangrijkste is dat ik na 5 jaar kan accepteren dat op vrouwen val."

Vrouw (18 jaar), studente psychologie
"Tot een jaar of 11 was ik een vrij zeker meisje. Ik pakte graag dingen aan, ik volgde mijn droom om danseres te worden en was vooral niet bang om te zeggen wat ik van iets vond. Totdat ik naar de middelbare school ging. Één woord: hel. Mijn zelfvertrouwen met leren ging achteruit en ik ontwikkelde faalangst. Ik ontdekte dat mensen op de middelbare school harder waren, arroganter en probeerden populair te zijn. Zo was ik niet. Was ik dan raar? Of gek? Het werd me teveel. Ik werd down. Zelfs mijn allergrootste droom om te dansen viel in duigen, omdat ik me teveel aantrok van arrogante meisjes die naar me stonden te kijken. Hoe erg is het om jezelf de grond in te boren door de meningen van anderen? Dit moest veranderen. Ik kreeg het advies om een psycholoog te bezoeken. ‘Nee dat hoeft niet hoor, ik ben geen gestoorde gek!’ was mijn reactie. Ik zal dit nooit meer zeggen na mijn ervaring met Michaëla. Door EMDR en de handvatten die Michaela gaf, ben ik over mijn onzekerheid en angst heen te komen. Ieder mens heeft soms dat ene duwtje in de goede richting nodig. Lieve Michaëla, bedankt voor alles!"

Man, (38 jaar), General Manager
"Michaela voorkwam dat ik instortte. Ze gaf me houvast en handvaten om uit mijn dal te klimmen. De sessies bij haar hebben me inzicht gegeven in mezelf en de problemen waar ik mee worstelde. Ze hielp me te begrijpen wat ik voelde, duidde mijn gedrag maar hielp me ook het gedrag van anderen te begrijpen. Michaela gaf praktische tips, welke geholpen hebben mijn gezin bij elkaar te houden. De eenvoudige en praktische uitleg van Michaela, gebaseerd op een diepe theoretische onderbouwing, maakten dat ik vertrouwen had in de therapie. Het heeft me verder geholpen en een andere man van me gemaakt. Ik heb ondervonden dat de oplossing in mezelf ligt en het vertrouwen gekregen in een goede afloop, wat die ook moge zijn."
 
Man (55 jaar), Board member International Cooperation
"Voorheen heb ik altijd gedacht: wat moet ik bij een psycholoog? Na mijn eerste sessie praat ik alleen nog over de psycholoog als mental coach, die samen met mij een weg heeft bewandeld om me te ontwikkelen. Belangrijk voor mij was een luisterend oor te hebben en feedback te krijgen om gebeurtenissen uit het werk een plaats te geven. Zelfreflectie en zelfbewustwording, gaf me uiteindelijk de kracht om weer op weg te gaan met voldoende bagage en energie. Ik heb een positieve ervaring opgedaan, en ik denk dat een traject bij Michaela ook voor anderen een positieve bijdrage kan leveren."

 Vrouw, (49 jaar), actuarieel medewerker
"Door het jarenlang (ongemerkt) oplopen van stress, kwam ik plotseling thuis te zitten. Ik had last van angst- en paniekaanvallen en durfde niets meer te ondernemen. Toen ben ik bij Michaëla terechtgekomen. De gesprekken met haar heb ik als zeer prettig en doeltreffend ervaren. Ik kreeg veel praktische tips mee, om thuis toe te passen. Zij gaf mij iedere keer het vertrouwen dat het goed zou komen! Ook hebben we een aantal keer met EMDR gewerkt, waardoor ik bepaalde gebeurtenissen een plek heb kunnen geven en ik er beter mee om kan gaan. Michaela heeft mij met haar behandelingen heel erg geholpen!"

 Man, (26 jaar), HBO student:
"Mijn vader was ernstig ziek, en in de laatste fase van zijn leven. Hij is hierin begeleid door Michaela. In de gesprekken met haar kon hij zijn ei kwijt en ik merkte dat als hij thuis kwam van een sessie, hij weer bijgetankt was. Hij heeft zijn oude hobby's weer opgepakt en, ondanks zijn ziekte, in de laatste fase van zijn leven toch ook elke dag nog plezier ervaren."

Vrouw, (47 jaar), purser
"Na het overlijden van mijn vader, kwam ik tot ontdekking dat er veel oud zeer in mij zat, waar niet alleen ik, maar ook mijn gezin last van had. De drempel om aan de bel te trekken was hoog, tot de dag dat ik het zag als een cadeau aan mezelf. Ik heb de telefoon gepakt en een afspraak gemaakt. Ik voelde me bij Michaela meteen op mijn gemak. Ze is een fijne gesprekspartner en houd je goed een spiegel voor. We hebben gewerkt met EMDR om mijn ervaringen te verwerken. Dit was een heftig traject, niet altijd even leuk, maar zeker nuttig. Na verloop van tijd merkte ik dat ik rustiger werd. De beschadigende ervaring kon ik op een gegeven moment niet meer naar boven halen, ik denk er nu zelfs niet meer aan. Ik ben rustiger voor mezelf, mijn man en mijn kinderen en dat is een fijn gevoel. Ik ben blij dat ik dit cadeau aan mezelf heb gegeven."

Vrouw, (46 jaar), proces manager
"De redenen om een psycholoog te raadplegen waren divers; rouwverwerking, ik zat niet lekker in mijn vel, had moeite om keuzes te maken en wist niet waar te beginnen om mijn probleem op te lossen. De gesprekken met Michaela waren fijn en diepgaand. Ik durfde me open te stellen en mijn verhaal te vertellen. Het is fijn dat er iemand naar je luistert die geen oordeel heeft of onmiddellijk met advies klaar staat. Doordat Michaela doorvroeg op onderwerpen die moeilijk voor me waren, kreeg ik meer inzicht en kwam ik stukje bij beetje bij de kern van mijn probleem. Ik heb stappen gezet om mijn probleem de baas te worden en keuzes te maken die goed voor me zijn. Het samenwerken met Michaela was voor mij niet alleen helend, maar ook plezierig. Haar realisme en nuchterheid waren fijn; we hebben serieus gesproken maar ook wat afgelachen. En langzaam maar zeker ben ik op weg gegaan met mijn ware ik."

Vrouw, (34 jaar), Communicatiemanager
"4 jaar geleden kwam ik voor het eerst bij Michaela. Ik worstelde met een ernstige oogaandoening die steeds erger werd en blindheid tot gevolg kon hebben. In diezelfde periode startte mijn werkgever een ontslagprocedure wegens mijn ziekte. Ik voelde mij enorm in de steek gelaten door mijn lijf en mijn werkgever. Michaela heeft geholpen mijn ziekte te accepteren, te vertrouwen op mijzelf, te vechten voor wat ik nog wel kon, voor mijzelf op te komen en vooruit te kijken. Vorig jaar mocht ik met alle behandelingen stoppen en zag het ernaar uit dat ik weer 'de oude’ ging worden. Maar binnen 5 weken was mijn ziekte volledig terug. Ik moest opnieuw starten met een zware behandeling. Ik stond als het ware bij de finish nog uit te hijgen toen mij werd verteld; 'je moet opnieuw aan de marathon beginnen, alleen weten we nu niet hoe lang hij duurt en of er een finish zal zijn.' Michaela kende mijn voorgeschiedenis en na 2 jaar kwam ik opnieuw bij haar terug. 4 jaar geleden stond alles in het teken van ‘de oude’ worden en nu staat alles in het teken van ‘leven met een oogaandoening’. Ik word misschien nooit meer beter en ik zal misschien nooit meer een managersfunctie bekleden. Maar dankzij Michaela ben ik ervan overtuigd dat wat overblijft, reden genoeg is om voor te leven. De strijd tegen blindheid duurt voort maar de persoon die ik door deze strijd ben geworden is een stuk bewuster en positiever. In het contact met Michaela heb ik ervaren; Als je door tegenslagen je weg kwijt bent, helpt ze je een nieuwe weg te vinden. Daar waar het leven te zwaar is om zelf te dragen, draagt zij je, weet ze het te verlichten en kun je het uiteindelijk zelf weer dragen."

Vrouw ( 27 jaar), fysiotherapeute
"Piekeren, groot verantwoordelijkheidsgevoel, perfectionisme en niet leven in het “hier en nu”, zijn voor mij belangrijke thema's geweest.
De sessies bij Michaela hebben mij zelf inzicht gegeven, waar vanuit ik mijzelf heb kunnen ontwikkelen en ontplooien. Een proces die mijn leven verrijkt!"

Man (74 jaar), gepensioneerd
"Ik kwam totaal in de war en met slechte plannen bij Michaela. Maar na juiste gesprekken en een EMDR behandeling plus  doorzetting en hulp van Michaela en mijn vrouw ben ik weer een vrij man in mijn hoofd. Ik zie het leven weer zonnig."

Vrouw (54 jaar), Z- verpleegkundige
"Door burn out op werk en relatie in de soep...drama alom! Mijn huisarts kwam met het advies: “ga eens praten met een psycholoog”. Ik ben niet gek! Ik kwam dus zeer sceptisch bij Michaela Brouwer terecht, “wat moet zij mij nou gaan vertellen?”  Niets … Michaela was één groot oor en ik kon helemaal los!
Ik voelde me gelijk bij haar op m’n gemak, ze straalde uit dat we alle tijd van de wereld hadden en ik gooide echt alles eruit. Heerlijk, iemand die luisterde en niet oordeelde of veroordeelde. 
In de gesprekken die volgde werd subtiel van alles aangeprikt, de bekende spiegel die voorgehouden werd en wel zo, dat je er zelf allemaal achter kwam. Veel was bekend, maar moest even uitgelicht worden. Ik ben er zeker wijzer en sterker van geworden en weet weer dat IK er ook mag zijn.
Er zijn nog genoeg beren op de weg, maar ik heb nu geleerd hoe die te lijf te gaan."


 
Vivamente © 2018 Oranjelaan 96-B-3 | 2161 KH Lisse | Telefoon: 0252 - 250655 | info@vivamente.nl